ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΑΠΟ ΤΗ SUNLIFE
Η SunLife αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή συστημάτων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τη βιομάζα
Για συστήματα παραγωγής θερμότητας από καύση βιομάζας:
-
Υπολογισμός θερμικών αναγκών και διαστασιολόγηση κατάλληλου συστήματος λέβητα βιομάζας για οικίες, μεγάλα κτίρια ή βιομηχανίες.
-
Εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη για την αντικατάσταση υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης με σύστημα καύσης βιομάζας.
-
Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση συστήματος καύσης βιομάζας.
-
Συντήρηση λεβήτων και επιθεώρηση λεβήτων βιομάζας για εντοπισμό πιθανών δυσλειτουργιών.
-
Μετρήσεις καυσαερίων σε λέβητες βιομάζας.
Για συστήματα ΣΗΘ από καύση βιομάζας:
-
Εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και πλήρης οικονομικοτεχνική μελέτη για την εγκατάσταση συστήματος ΣΗΘ από βιομάζα σε κτίρια ή σε βιομηχανικές μονάδες.
-
Ανάληψη αδειοδοτικής διαδικασίας.
-
Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση συστήματος.
-
Ανάληψη συντήρησης συστήματος.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ
Μια σύνοψη για τις υπάρχουσες τεχνολογίες
Σήμερα είναι πολύ διαδεδομένη η καύση βιομάζας σε λέβητες για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, ζεστού νερού για θέρμανση ή ακόμη και ζεστού νερού ή ατμού για αξιοποίηση σε θερμικές διεργασίες βιομηχανικών μονάδων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε χώρες όπως η Σουηδία για παράδειγμα εφαρμόζεται η καύση βιομάζας για την τροφοδοσία με ζεστό νερό των δικτύων τηλεθέρμανσης.
Σε λέβητες καύσης βιομάζας χρησιμοποιούνται κυρίως καύσιμα όπως πέλλετς, μπρικέτες, κομμάτια ξύλου και υπολείμματα ξύλου (π.χ. πριονίδια από επεξεργασία ξύλου). Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των λεβήτων βιομάζας έχει προχωρήσει σημαντικά με αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών και την αύξηση των αποδόσεων. Επίσης, υπάρχουν σήμερα λέβητες που διαθέτουν προηγμένα συστήματα αυτοματισμού για την τροφοδοσία του καυσίμου, τον έλεγχο της παροχής αέρα της καύσης και τον καθαρισμό των επιφανειών των εναλλακτών θερμότητας.
Πριν από την επένδυση σε ένα σύστημα θέρμανσης με βιομάζα συνιστάται να γίνεται η εκτίμηση των αναγκών σε θερμική ενέργεια ενός κτιρίου, προκειμένου να μπορεί να διαστασιολογηθεί σωστά ο λέβητας καθώς και το δοχείο αδρανείας του συστήματος. Επίσης, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την σωστή και τακτική συντήρηση του συστήματος μετά την εγκατάσταση του. Τέλος, συνιστάται ο ιδιοκτήτης να προμηθεύεται καύσιμο το οποίο είναι πάντα σύμφωνο με τις προδιαγραφές του λέβητα βιομάζας.
Σ.Η.Θ. ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ
Μια σύνοψη για τις υπάρχουσες τεχνολογίες
Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από βιομάζα είναι οι παρακάτω:
-
Καύση βιομάζας σε λέβητα για παραγωγή ατμού και εκτόνωση του ατμού σε ατμοτουρπίνα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λέβητες που χρησιμοποιούνται σε τέτοια συστήματα διακρίνονται κυρίως σε λέβητες σταθερής κλίνης και λέβητες ρευστοποιημένης κλίνης. Σε μικρή κλίμακα χρησιμoποιούνται αντί για λέβητες παραγωγής ατμού, λέβητες ζεστού νερού ή διαθερμικού λαδιού το οποίο στη συνέχεια οδηγείται σε μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με οργανικό κύκλο Rankine (ORC).
-
Αεριοποίηση και καύση του παραγόμενου αερίου σε μηχανή εσωτερικής καύσης ή σε αεριοστρόβιλο για ηλεκτροπαραγωγή. Η αεριοποίηση είναι μια διεργασία μετατροπής της βιομάζας σε καύσιμο αέριο το οποίο αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο αυτό υφίσταται στη συνέχεια μια διεργασία καθαρισμού έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης ή σε έναν αεριοστρόβιλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αεριοποιητές βιομάζας διακρίνονται κυρίως σε αεριοποιητές σταθερής/κινούμενης κλίνης, αεριοποιητές ρευστοποιημένης κλίνης και σε αεριοποιητές εξαναγκασμένης ροής.
Η βιωσιμότητα μιας επένδυσης ΣΗΘ με βιομάζα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας αλλά και την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας του καυσίμου για όλη τη χρονική διάρκεια ζωής της επένδυσης. Στην επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας παίζουν σημαντικό ρόλο η κλίμακα του έργου αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του διαθέσιμου καυσίμου.